vrijdag, september 24, 2004

De Noorderzon - Uitgave 6

Stijn pleegt staatsgreep, en treedt af

Kanselier Stijn heeft op vrijdagavond 24 september de noodtoestand afgekondigd, de senaat ontbonden en de regering afgezet. Volgens eigen zeggen: "er is tot mijn oren gekomen dat er een samenzwering is gesmeed tegen de Gevestigde Orde. Enkele anarchistische revolutionairen probeerde de Republiek aan het wankelen te brengen met hun dodelijke terreur." Daarnaast is het bureau van de persdienst NOIN vernietigd omdat "het NOIN-kantoor het hoofdkwartier was van deze rebellen", aldus Stijn. De staat zou geregeerd worden door een tijdelijk bestuur bestaande uit Hendrik, Ronny en Sivel, onder leiding van Stijn zelf. Deze eenzijdige actie werd door alle burgers die er getuige van waren heftig bekritiseerd. Echter, niet veel later, heeft Stijn aangekondigd zich terug te trekken uit Victoria en het Kanselierschap overgedragen aan Willem.

Deze laatste heeft aangekondigd de schade zoveel mogelijk te herstellen, en tot dat de schade hersteld is de noodtoestand van kracht te laten zijn. Verder zal hij de oude kroonraad, die in onbruik was geraakt na het uitroepen van de republiek maar nog niet was opgeheven, gebruiken als adviesorgaan. Willem verwacht op maandag klaar te zijn met de herstelwerkzaamheden, eventueel eerder; op dat moment zal de noodtoestand worden ingetrokken.

Nieuwe Kanseliersverkiezingen

Als gevolg van het chaotische vertrek van voormalig kanselier Stijn heeft de Democratische Republiek Victoria op dit moment geen democratisch verkozen staatshoofd. Daarom heeft interim-kanselier Willem nieuwe kanseliersverkiezingen uitgeschreven, die lopen van do. 30 september tot ma. 4 oktober. Burgers hebben tot en met dinsdag 28 september de tijd om zich kandidaat te stellen.