woensdag, september 22, 2004

De Noorderzon - Uitgave 5

Senator Spelev gaat weg

Op 19 September heeft senator Spelev van de MLP zijn staatsburgerschap van Victoria opgezegd, naar eigen zeggen om "Diplomatieke redenen". Ondanks aandringen van meerdere burgers van de republiek wilde Spelev geen nadere toelichting geven wat hij met deze woorden bedoelt. Ook pogingen van de MLP top om hem op andere gedachten te brengen hebben niet geholpen, al heeft hij wel aankondigd dat Victoria "nog niet van hem af is". In de senaat zal hij vermoedelijk worden opgevolgd door Sivel.

De samenstelling van de senaat wordt dan: Spetsnaz (voorzitter) en Sivel (MLP), Koen13 (CLGD), Kaspius (LVP) en Patriot (RNP).

Link

Nieuwe Regering

Na een trage start van de regering waarin alleen minister van sociale zaken en justitie werk van zijn ambt scheen te maken is een nieuwe regering benoemd. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het vertrek van Spelev, hetgeen een noodzakelijke herverdeling van de posten binnen de MLP tot gevolg heeft.
Waar de vorige regering nog een minderheids regering van den MLP was, is de huidige regering een brede coalitie van MLP, RNP en een onafhankelijke. De samenstelling van de regering is als volgt:

Jouwe(MLP): Premier en BiZa
Patriot(RNP): BuZa & buitenlandse inlichtingen
Thomas (onafhankelijk): Economie, Informatie
Spetsnaz(MLP): Immigratie, Justitie, Veiligheid

Feitelijk wordt het oude ministerie van Jean-Pierre Kumba gesplitst in Binnenlandse Zaken en Economie&Informatie, daarnaast is premier Jouwe van Buitenlandse zaken naar Binnenlandse zaken gewisseld.

Link

Bevoegdheden kanselier beperkt

Naar een incident in Mayo eerder deze week, waarin kanselier Stijn bespot werd door de administratie van Mayo, is het gedrag van de kanselier op de politieke agenda komen te staan. De Kanselier gaf zelf aan niet op staatsbezoek te zijn geweest in Mayo, een staat die op dit moment niet door de Victoriaanse regering wordt erkend, maar op "geheime undercover missie". Op aandringen van de RNP, die vindt dat de kanselier buiten zijn boekje is gegaan, is een wet opgesteld en aangenomen die de vrijheid van de kanselier aanzienlijk beperkt.

Incident in Charlotta, zoals gerapporteerd door het NOIN

Wet op het Staatshoofd

Ter herinnering: alle wetten van Victoria zijn na te lezen in het Staatsblad.