maandag, augustus 16, 2004

De Noorderzon - Uitgave 4

Noorderzon - Uitgave 4.

Anti-monarchisten winnen terrein

Terwijl de prins nog steeds op vakantie is, gaan er steeds meer stemmen op om Victoria tot een republiek om te vormen. De MLP en CLGD hadden zich al eerder tegen de monarchie uitgesproken, daarnaast is ook de ultranationalistische RNP van nieuwkomers Patriot en Ridderke tegen de Monarchie, of in ieder geval tegen prins Stijn. Waar ze wel voor staan is niet geheel duidelijk, aangezien ze op het ene moment Patriot tot keizer willen uitroepen en op het andere moment een republiek willen. Op dezelfde manier hebben ze zich eerst tegen de MLP gekeerd, maar later aangegeven met deze partij te willen samenwerken. De MLP schijnt lijkt in het geheel niet gecharmeerd te zijn van een dergelijke samenwerking. De antimonarchisten hebben zich verenigd in de niet-politieke organisatie antimo, een lobbygroep wiens doel het is om de monarchie te bestrijden.
De enige pro-monarchistische partij van Victoria is op dit moment de LVP, daarnaast wordt de monarchie gesteund door de organisatie ProPlura.

Controverse over Charlotta blijft gemoederen bezig houden

De controverse over Charlotta is nog steeds sprignlevend en houdt Victoria verdeeld. De twee kampen bestaan uit de LVP en LMNC (front ter bevrijding van charlotta) aan de ene kant en de MLP aan de andere kant. Dit vanwege het feit dat een aantal LVP leden Charlotta ontvlucht is na de machtsovername door de Charlottaanse communisten, waarvan een aantal ook naar Victoria gekomen zijn. Tot nu toe heeft dat geleid tot enkele verhitte debatten, maar heeft nog geen bedreiging gevormd voor de stabiliteit van Victoria als geheel.

Verkiezingen naderen

Het is nog minder dan een week tot de verkiezingen. Er is een kieswet aangenomen met steun van de verschillende partijen die de verkiezingen in goede banen moet leiden, opgesteld volgens enkele richtlijnen die de prins voor zijn vertrek had gepost. De partijen hebben hun kieslijsten bekend gemaakt, het aantal burgers met stemrecht staat vast. Iedereen die nu nog wenst in te burgeren in Victoria zal pas stemrecht krijgen op het moment dat de verkiezingen zijn afgelopen.