zondag, augustus 22, 2004

De Noorderzon - Verkiezingsuitgave

De verkiezingen zijn net begonnen, en daarom geven wij een overzicht van de drie partijen (CLGD, LVP en MLP, in alfabetische volgorde), hun standpunten en een prognose voor de uitslag.

Prins roept op tot stemmen

Prins Stijn heeft het stemlokaal geopend. Geldige stemmen kunnen uitgebracht worden vanaf 2 Augustus 00h01 tot en met 28 Augustus 2004 - 12h00. Het is niet geheel duidelijk of hij daarmee het middaguur of middernacht bedoelt. Alhoewel Victoria stemrecht en geen stemplicht kent, doet de prins een dringende oproep aan alle staatsburgers om hun stem uit te brengen in deze eerste verkiezingen. De redactie van de Noorderzon wil zich daarbij aansluiten: burgers, stemt! Bedenk dat deze verkiezingen een belangrijke invloed zullen hebben op het toekomstige gezicht van Victoria.

Analyse van de Verkiezingen
BRON: NOIN


Deze analyse is uitgevoerd door het NOIN, de voorspelling is slechts een eerste peiling, welke altijd een momentopname is. De peiling is van 21 augustus.

CLGD
Centrum-Links-Geöriënteerde Democraten
Effectieven
1. Koen13

Koen13 is de enige kandidaat voor het CLGD en daarbij ook voorzitter en kopman van de partij. Het CLGD is een zeer gematigd linkse partij die in macronationaal België misschien nog het best kan vergelijk met het “nouveau cdH” met een republikeinse houding, dan wel met het Nederlandse D66. Het CLGD pleit voor een sterke uitgebouwde sociale zekerheid maar doet geen economie-voorstel. Het is een partij die de eigen cultuur belangrijk vindt, ze willen een degelijk immigratiebeleid, willen gratis onderwijs aanbieden en een Victoriaanse cultuur opbouwen. Maar toch willen ze de monarchie afschaffen. In de buitenlandse politiek willen ze een vredelievende houding aannemen en er is in hun programma geen spraken van een defensie.

In onze voorspelling haalt CLGD 15 procent en zo zeer nipt 1 zetel.

LVP
Liberale Vrijheidspartij
Effectieven
1. Kaspius
2. Dorian
Opvolgers
1. Dorian
2. Kaspius

De Liberale Vrijheidspartij is opgericht door Dorian en heeft vaak dezelfde idealen als de vroegere PACE-partij in Charlotta. Enkel nog een beetje liberaler. De partij is ook absoluut contra-Volksrepubliek Charlotta en tegen de revlutie die daar gebeurd is. Dorian is ook politiek voorzitter van de LVP en lijstduwer bij de volgende verkiezingen. Medebestuurder Kaspius trekt de lijst. De LVP is de enige partij die de monarchie wenst te behouden. De LVP is voorstander van een sterke economie en een stabiel muntstelsel, maar een effectief voorstel blijft ook hier uit. Voor de rest insinueert de LVP economische “bij”-voorstellen, maar zonder grond-voorstel is het moeilijk te weten waar die te plaatsen.

In onze voorspelling haalt de LVP 30 procent en juist geen 2 zetels.

MLP
Marxist-Leninistische Partij
Effectieven
1. Spetsnaz
2. Spelev
3. Sivel
4. Jouwe
Opvolgers
1. Jouwe
2. Sivel
3. Spelev
4. Spetsnaz

De MLP is de totale tegenpool van de LVP. Spetsnaz en Jouwe zijn de boegbeelden van de partij, een werkelijke voorzitter is er niet. De MLP is de enige partij die een concreet voorstel voor de economie heeft, een diensteneconomie. Net als de centrum-linksen zijn ze republikeins en willen goede contacten met andere micronaties, ook met de volksrepubliek Charlotta en DRA. De MLP wilt een geleidelijke inlassing van de directe democratie en wilt net als de het CLGD een sterke sociale zekerheid. Waarvoor dit nodig is in een diensteneconomie is ons een raadsel. Ze willen een zeer beperkte defensie.

In onze voorspelling haalt de MLP 53 procent en bijgevolg 3 zetels.